Igapäevasuitsetajate ja ülemäärase kehakaaluga isikute võimalus saada arstilt soovitusi tervisekäitumise kohta - Tekkel, Mare; Rahu, Mati; Veideman, Tatjana (Eesti Arst, 2008)
Regulaarset suitsetamist ja ülemäärast kehakaalu peetakse peamisteks välditava surma põhjusteks. Uuringu eesmärk oli analüüsida Eesti täiskasvanud igapäevasuitsetajate ja ülekaaluliste/rasvunute võimalust saada arstilt teatud tervisekäitumise muutmisele suunatud soovitusi. Selgus, et viimase 12 kuu jooksul arsti juures käinud igapäevasuitsetajatest sai vähem kui kolmandik arstilt suitsetamise lõpetamise soovituse, kehakaalu muuta püüdvaid soovitusi (toituda tervislikumalt, alandada kaalu, suurendada kehalist aktiivsust) saadi/anti veelgi vähem. Soovituste saamise võimalus oli oluliselt suurem kõrgenenud vererõhuga ja halva tervise enesehinnanguga isikutel, s.o haigetel. Naisi ei nõustatud üldiselt oluliselt rohkem kui mehi, patsiendi vanus ja haridus mõjutas soovituste saamist väga vähe. Eesti Arst 2008; 87(11):867−874