Telmisartaan suure riskiga südame-veresoonkonnahaiguse ja diabeedi ravis (Eesti Arst, 2008)
Reniin-angiotensiinsüsteemi (RAAS) toimivad ravimid – angiotensiini konverteeriva ensüümi (AKE) inhibiitorid, samuti selektiivse toimega angiotensiin II 1. tüübi retseptori blokaatorid (ARB) – on edukalt kasutusel arteriaalse hüpertensiooni ravis. Rohkearvuliste uuringutega on näidatud, et AKE inhibiitorid vähendavad suremust südame-veresoonkonnahaigustesse, haigestumist müokardiinfarkti ja isheemilisse insulti ning toimivad südamepuudulikkuse korral haigetel, kes põevad kardiovaskulaarseid haigusi või kel on suure riskiga diabeet (1). Siiski on ilmnenud, et umbes 20%-l AKE inhibiitoriga ravitud patsientidest esineb seda tüüpi ravimite talumatus, mis väljendub köhas, angioneurootilise ödeemi, samuti hüpotensiivsete sümptomite kujunemises. Eesti Arst 2008;87(11):899−900