Vastsündinute hiline hemorraagiline tõbi ehk hiline K-vitamiini deﬁ tsiidist põhjustatud verejooks. Kirjanduse ülevaade ja haigusjuhu kirjeldus - Padari, Helgi; Talvik, Inga; Toome, Liis; Lintrop, Mare; Ilmoja, Mari-Liis; Mikkel, Sirje; Talvik, Tiina; Jaanimägi, Triin (Eesti Arst, 2008)
K-vitamiini kui olulise koagulatsiooni komponendi deﬁ tsiit võib põhjustada spontaanseid eluohtlikke hemorraagiaid. Kõikidel vastsündinutel esineb sünnil suhteline K-vitamiini puudulikkus, mille tõttu lastele manustatakse profülaktiliselt sünni järel K-vitamiini. K-vitamiini deﬁtsiidi kliiniliseks väljenduseks on verejooksud. Arvestades lapse vanust verejooksu tekkimise ajal, jaotatakse K-vitamiini deﬁ tsiidist põhjustatud verejooks kolmeks alatüübiks: varane, klassikaline ning hiline vorm. Hilised tüsistused on harvad. Haigusjuhu kirjelduses käsitletakse ühe kuu vanust poisslast, kes hospitaliseeriti intensiivravi osakonda seoses teadvushäirega, mille põhjuseks olid hilisest K-vitamiini puudulikkusest tingitud ajuverevalumid. Pärast sündi ei olnud laps saanud profülaktilist ravi K-vitamiiniga. Eesti Arst 2008; 87(10):812−819