Muutused aju ja siseelundite verevoolu kiiruses asfüksias sündinud vastsündinutel - Talvik, Inga; Muug, Külli; Lintrop, Mare; Kool, Pille; Ilves, Pilvi; Metsvaht, Tuuli; Veinla, Maie; Maipuu, Lea; Asser, Karin (Eesti Arst, 2008)
Raskes asfüksias sündinud lastel tekivad pärast sündi lisaks neuroloogilistele probleemidele mitmete elundite verevarustuse häired. Elundikahjustuse ulatust aitab hinnata verevoolukiiruste uurimine aju ja vistseraalsete organite arterites. Raske hüpoksilis-isheemilise entsefalopaatia (HIE) korral kujuneb esimesel elunädalal vasoparalüüsi tõttu oluline aju verevoolu kiiruse suurenemine. Ülemises mesenteriaalarteris ja truncus coeliacus’es esineb kerge ning mõõduka HIE korral esimestel tundidel asfüksia järel verevoolukiiruse kompensatoorne suurenemine, raske HIE korral verevoolukiiruse vähenemine neeruarteris ja mesenteriaalarteris. Ühe kuu vanuses verevoolukiirused vistseraalsetes arterites normaliseeruvad, raske HIEga lastel kujuneb väike pea ümbermõõt ja väike verevoolukiirus ajuarterites. Eesti Arst 2 008; 87(10):755−762