Kopsuarteri trombemboolia tänapäevane radioloogiline diagnostika - Ulst, Kai; Ilves, Pilvi; Frik-Amelin, Marianna (Eesti Arst, 2008)
Kliinilise läbivaatuse ja laboratoorsete analüüside kõrval on piltdiagnostika suure tähtsusega kopsuarteri trombemboolia (KATE) diagnoosimisel. Kaua aega on KATE diagnoosimise juhtivaks radioloogiliseks meetodiks olnud kopsude ventilatsiooni/perfusiooni (V/P) stsintigraaﬁa ja kopsuarterite angiograaﬁa. Koos mitmekihi-kompuutertomograaﬁde laialdase levikuga on kopsuarterite kompuutertomograaﬁ line angiograaﬁa (KTA) muutunud tänu oma suurele tundlikkusele ja spetsiiﬁ lisusele kuldstandardiks kopsuarteri trombemboolia visualiseerimisel. Meetod võimaldab visualiseerida trombimasse nii kopsuarteri peaharudes kui ka kopsuarterite subsegmentaarharudes. Artiklis on tutvustatud KATE diagnoosimise nüüdisaegseid radioloogilisi meetodeid. Eesti Arst 2008; 87(10):802−810