Kallihinnalised meditsiiniseadmed ja nende kasutamine Eesti haiglates - Uder, Liisi; Peerna, Meelis; Loom, Raina (Eesti Arst, 2008)
Riigikontroll uuris oma hiljuti lõppenud auditis „Meditsiiniseadmete soetamine ja kasutamine tervishoiuasutustes”, milline on Eesti haiglate varustatus laialt kasutatavate kallihinnaliste meditsiiniseadmetega (röntgeniseadmed, kompuuter- ja magnetresonantstomograaﬁ d), kuidas toimib nende meditsiiniseadmete soetamise planeerimine, hooldus ja kasutamine ning kas riigi tegevus selles valdkonnas aitab kaasa ravikindlustuse raha tõhusale ja säästlikule kasutamisele. Auditit ajendas tegema laialt levinud arvamus, et viimastel aastatel on Eesti haiglates toimunud kallihinnaliste meditsiiniseadmete osas „võidurelvastumine“ ning selle tulemusena on haiglatesse soetatud ebamõistlikke kallihinnalisi seadmeid. Riigikontrolli audit otseselt sellele kinnitust ei leidnud. Küll leiti auditiga, et paljud röntgeniseadmed Eesti haiglates ei vasta tänapäeva nõuetele, üldhaiglate kompuutertomograaﬁd on alakoormatud, patsiendid ei saa alati ravijuhendiga ettenähtud uuringuid ning osale patsientidele on tehtud kallihinnalisi uuringuid, mis ei ole olnud põhjendatud. Eesti Arst 2008; 87(10):797−801