Metaboolse sündroomiga patsiendi käsitlus. Eksperdihinnang (Eesti Arst, 2008)
Metaboolse sündroomi mõiste võttis esimesena kasutusele root s i a r s t Kyl in 1923. a, juhtides tähelepanu arteriaalse hüpertensiooni, hüperglükeemia ja lipiidide ainevahetuse häirete omavahelisele seosele südame-veresoonkonnahaiguste patogeneesis. Tänaseks on selgitatud metaboolse sündroomi (MS) ja selle komponentide osa diabeedi ja südame-veresoonkonnahaiguste patogeneesis, mis on kompleksne. MSi peamised põhjuslikud tegurid on abdominaalne rasvumine ja insuliiniresistentsus. Eesti Arst 2008; 87(7−8):566−568