Helicobacter pylori infektsiooni diagnoosimise taktika ja meetodid: mitteinvasiivsete meetodite kasutamine kliinilises praktikas - Maaroos, Heidi-Ingrid (Eesti Arst, 2008)
Helicobacter pylori diagnostikameetodid jaotatakse invasiivseteks ja mitteinvasiivseteks. Endoskoopial võetud mao limaskesta proovitükkides bakterite kolonisatsiooni või ureaasi tuvastamine on invasiivne uuring. Mitteinvasiivseteks meetoditeks on ¹³,¹⁴C-uurea hingamistest, väljaheites bakterite antigeenide määramine ning vereseerumis Helicobacter pylori antikehade määramine.Endoskoopiline uuring ja mao limaskesta helikobakterite uuring on vajalik diagnostikameetod mao- ja kaksteistsõrmikuhaiguste esmaseks diagnoosimiseks ning ravivajaduse määramiseks. Mitteinvasiivsed testid on esmavalikuks ülakõhuvaevustega laste ja noorte uurimisel, et negatiivse tulemuse korral vältida asjatut endoskoopilist uuringut, samuti on nad usaldusväärsed ning eelistatud ravitulemuste hindamisel. Helikobakteri infektsiooni kliinilist testimist ilma kokkuleppeta ravi läbiviimiseks positiivse tulemuse korral ei soovitata. Eesti Arst 2008; 87(6):450−455