Urotrakti infektsioonid naistel - Rosenberg, Mai (Eesti Arst, 2008)
Urotrakti infektsioonid (UTI) on enamasti bakteriaalse päritoluga. Infektsiooni põhjustajaks on 80–95%-l juhtudest Escherchia coli. UTId esinevad sagedamini naistel ja võivad retsidiveeruda. Kliiniliselt võivad UTId kulgeda erineva raskusastmega: nii asümptomaatilise bakterineemia, ägeda tsüstiidi kui kapüelonefriidina. Enamikul juhtudel vajavad haiged antibakteriaalset ravi. Selle kestus sõltub infektsiooni kulust ja urotrakti erinevate osade haaratusest. Sagedaste infektsiooni retsidiveerumiste või ravile allumatuse korral on vajalikud täpsustavad uuringud võimaliku urotrakti obstruktsiooni või anomaaliate väljaselgitamiseks. Eesti Arst 2008; 87(2):132−137