Krooniline vaagnavalu – epidemioloogia ja riskitegurid - Matt, Kadri (Eesti Arst, 2008)
Korduvad, kroonilise iseloomuga alakõhu- ja seljavalud on eri eas tütarlaste ja naiste sagedased vaevused, kuid ei ole enamasti arsti juurde pöördumise põhjuseks. 14–25%-l juhtudest on aga valu niivõrd häiriv, et sunnib patsienti arsti poole pöörduma, põhjustab korduvat koolist puudumist või töövõimetust ning füüsilist ja emotsionaalset stressi. Sellistel juhtudel lohutab patsiente vähe asjaolu, et ka pärast uuringuid ei leita 2/3-l juhtudest põhjust või et 20%-l diagnoositakse ärritatud soole sündroomi või stressi ilma ühegi uuringuta. Krooniliste vaagnavalude põhjused on mitmekesised, sümptomid kattuvad, diagnostika võib olla aeganõudev ning etiopatogeneetiline ravi keeruline. Diagnostika ja ravi peaksid olema komplekssed, et raviefekt oleks patsiendi jaoks efektiivseim. Eesti Arst 2008; 87(1):23−26