Kuidas diagnoosida ja ennetada rauapuudust imikutel? - Grünberg, Heli; Vendt, Neve (Eesti Arst, 2009)
Rauapuudusaneemia on kõige sagedasem toitumisega seotud haigus kogu maailmas. Rauapuudusaneemia suurendab lastel kognitiivse ja motoorse arengu mahajäämuse tekke riski või põhjustab sagedasemaid haigestumisi infektsioonidesse. Seepärast on lastel vajalik rauapuudust ennetada ja peatada arenemine aneemiaks. Rauapuudust saab vältida, järgides toitmissoovitusi (nn esmane rauapuuduse ennetamine). Teisene rauapuuduse ennetamine on 9–12 kuu vanuste imikute sõeltestimine, määrates seerumi ferritiini ja hemoglobiini kontsentratsiooni, erütrotsüütide keskmise mahu (MCV) ning võimaluse korral seerumis lahustuvate transferriini retseptorite kontsentratsiooni (sTfR).Rauapuuduse diagnoosimisel tuleb kasutada referentsväärtuseid, mis sobivad just sellele vanuserühmale.Eesti Arst 2009; 88(7−8):481−484