Ebastabiilne põis - Kahu, Jaanus (Eesti Arst, 2009)
Ebastabiilne põis (EP) on sage kliiniline sündroom, mis esineb erinevas vanuses naistel ja meestel ning mis hõlmab mitmeid uriini kogumisfaasi kaebuseid, millel on olulised meditsiinilised, sotsiaalsed ja hügieenilised tagajärjed, ning mis mõjutab oluliselt patsiendi elukvaliteeti. Keskne kaebus EP korral on äkki tekkiv pakiline urineerimisvajadus, mis ei allu inimese tahtele. EP mõiste hõlmab erineva põhjuse ja tekkemehhanismiga seisundeid, eristada võib neurogeenset, sekundaarset (põletik, kivi, obstruktsioon jt) ja idiopaatilist vormi. Esmatasandi arstil on enamikul juhtudest võimalik seisundit edukalt diagnoosida, kasutades lihtsaid ja kättesaadavaid vahendeid nagu anamnees, objektiivne leid ja urineerimispäevik. EP ravi on kompleksne, alates elustiili muutustest kuni medikamentoosse ravini. Saadaval on mitmed tõestatud efektiivsusega kolinoblokaatorid, mille seast saab valida sobiva hinna, tõhususe ja kõrvaltoimete suhtega preparaadi. Uroloogi konsultatsioon on näidustatud esmase ravi ebaefektiivsuse või komplitseerunud anamneesi korral.Eesti Arst 2009; 88(7−8):469−474