PSA – biomarker, mis on muutnud eesnäärmehaiguste kliinilist käsitlust - Ausmees, Kristo; Žarkovski, Mihhail (Eesti Arst, 2009)
Prostataspetsiifi line antigeen on enim kasutatav eesnäärmehaiguste marker kliinilises meditsiinis, mille tähtsus prostata biomarkerina avastati 1979. aastal. Oluline on teada, et PSA on eesnäärme-, mitte kasvajaspetsiifi line marker. Lisaks eesnäärmekasvajale võib kõrgenenud PSA tase seerumis olla seotud ka eesnäärme healoomuliste muutustega, samuti mõjutavad seerumi PSA taset eelnev seemnepurse, eesnäärme palpatsioon ja biopsia. Kõrgenenud PSA taseme korral on soovitatav mehel teha eesnäärmehaiguste välistamiseks lisauuringud. Vaatamata ravi foonil langenud PSA tasemele on näidustatud hilisem eesnäärme pikaajaline diagnostiline jälgimine.Eesti Arst 2009; 88(6):419−426