Angiotensiini konverteeriva ensüümi inhibiitorid - Kalda, Anti (Eesti Arst, 2009)
Reniin-angiotensiin-aldosteroonsüsteem (RAAS) toimib sünergistlikult sümpaatilise närvisüsteemiga. Neerudest vabanev proteolüütiline ensüüm reniin on RAASi aktiveeriv aine, mille tulemusena tekib angiotensinogeenist angiotensiin I. Angiotensiini konverteeriv ensüüm (AKE) katalüüsib angiotensiin I konversiooni bioloogiliselt aktiivseks angiotensiin II kudedes ja plasmas. Angiotensiin II on vasokonstriktor ja stimuleerib neerupealsete koores aldosterooni sünteesi ja vabanemist. Aldosteroon etendab olulist osa neerude kaudu Na+ eritumise, kehavedeliku hulga ja veresoonte toonuse regulatsioonis. AKE inhibiitorid on tänapäeval leidnud kindla koha arteriaalse hüpertensiooni, kongestiivse ning müokardiinfarktijärgse südamepuudulikkuse ja diabeetilise nefropaatia ravis.Eesti Arst 2009; 88(6):443−448