Neerutrauma käsitlus - Zirel, Ülo (Eesti Arst, 2009)
Kõhukoopaelundite traumaatilistest vigastustest moodustab neerutrauma ca 10%, millest enamik on kerged vigastused. Tekkemehhanismi järgi jaotatakse neerutraumad tömbiks ja teravaks, viimased on kliiniliselt raskemad ja vajavad enamasti kirurgilist ravi. Sobiva ravitaktika valimiseks on oluline neeruvigastuste raskusastme hindamine. Diagnoosimisel kasutatakse nii füüsikalisi, laboratoorseid kui ka radioloogilisi meetodeid, kusjuures neeruvigastuse raskusastme hindamise kuldstandardiks on 4faasiline kompuutertomograafia. Operatiivse ravi absoluutseks näidustuseks on ebastabiilne hemodünaamika, kaasuvate vigastuste esinemine, 5. astme neerutrauma ning juhuleiuna avastatud kirurgilist ravi vajav kaasuv neeruhaigus.Eesti Arst 2009; 88(5):334−339