Primaarsete peavalude krooniliseks muutumine ja sellega seotud probleemid - Braschinsky, Mark; Brin, Viktor (Eesti Arst, 2009)
Migreen on krooniline haigus, mille väljenduseks on perioodilised peavaluhood. Hoogudevahelisel perioodil säilib kalduvus reageerida erinevatele teguritele migreenihooga, mis võib oluliselt halvendada elukvaliteeti. Lisaks võib migrenoossel protsessil olla kliiniliselt progresseeruv iseloom ja kujuneda välja krooniline migreen –krooniline igapäevane peavalu sündroom, mille levinumateks riskiteguriteks on rasvumine, kofeiini liigtarbimine ja psühhoemotsionaalne stress, kuid kõige olulisem valuvastaste ravimite liigtarvitamine. Ravimite liigtarbimisest tingitud peavalu sisaldab nii raske peavalusündroomi kui ka ravimisõltuvuse tunnuseid ning on erakordselt raviresistentne. Teraapias on obligatoorne võõrutamine pidevalt tarvitatavatest valuvaigistitest ningsamal ajal rakendatakse nii sümptomaatilist ravi võõrutussündroomi leevendamisekskui ka preventiivset ravi krooniliste valude ärahoidmiseks.Eesti Arst 2009; 88(2):104−108