Meningokokiline infektsioon lastel ja täiskasvanutel - Tamm, Eda; Lutsar, Irja; Metsvaht, Tuuli (Eesti Arst, 2009)
Harva esinevat tõsise prognoosiga meningokokilist infektsiooni põhjustab inimpatogeen Neisseria meningitidis, mis kandub edasi piisknakkusena lähikontaktidel. Haiguse kolm peamist kliinilist vormi on bakteriaalne meningiit, meningokokk-sepsis ja meningiit koos meningokokk-sepsisega. Diagnoosimisel on olulisemaid protseduure lumbaalpunktsioon iseloomuliku liikvorileiuga. Kuigi tänapäeval on mitmetes laborites rutiinsena kasutusele võetud polümeraasahelreaktsioon- diagnostika, on kuldseks standardiks endiselt mikrobioloogiline külv. Esmase ravina soovitatakse kasutada 3. põlvkonna tsefalosporiine. Sümptomaatilises ravis on oluline šoki ja intrakraniaalse rõhu tõusu kiire ravi. Universaalne vaktsiin kõigi meningokoki serotüüpide vastu praegu puudub, puhangu korral soovitatakse lisaks kemoprofülaktikale vaktsineerimist neljavalentse meningokoki konjugeeritud vaktsiiniga.Eesti Arst 2009; 88(1):28−39