Naha ja nahaaluskoega piirdunud intravaskulaarne lümfoom. Haigusjuhu kirjeldus - Šahmatova, Liisi; Karelson, Maire; Erm, Triin; Punab, Mari (Eesti Arst, 2010)
Intravaskulaarne lümfoom on harva esinev väga maliigne mitte-Hodgkini lümfoom, mida iseloomustab suurte neoplastiliste B-rakkude akumuleerumine veresoontes. Haiguse kliiniline manifestatsioon võib olla äärmiselt varieeruv. Kõige sagedamini on kasvajalisest protsessist haaratud nahk ja kesknärvisüsteem. Diagnoos põhineb histoloogilisel ja immunohistokeemilisel uuringul, millega tuvastatakse kasvajalised B-lümfotsüüdid veresoonte valendikes. Ravi on sarnane nodaalsete B-suurrakuliste lümfoomide puhul kasutatavaga. Artiklis on esitatud naha ja nahaaluskoega piirdunud intravaskulaarse lümfoomi haigusjuht, mis avaldus laudkõva infiltraadina alajäsemetel. Eesti Arst 2010; 89(12):833−836