Wegeneri granulomatoos ülemistes hingamisteedes. Haigusjuhu kirjeldus - Lieberg, Neve; Murde, Maret; Kasenõmm, Priit (Eesti Arst, 2010)
Wegeneri granulomatoos on süsteemne väikese ja keskmise suurusega veresoonte granulomatoosne põletik. Haigus on progresseeruva kuluga haarates algfaasis sagedamini ülemised hingamisteed, hiljem progresseerudes kahjustuvad neerud ja teised elundisüsteemid. Iseloomulik on antineutrofiilsete tsütoplasma antikehade (cANCA) esinemine haigete veres. Ravimata juhtudel on haiguse kulg fataalne. Oluline on haiguse varajane avastamine ja ravi alustamine. Eesti Arst 2010; 89(9):547−553