Herpetiformne dermatiit kui tsöliaakia ainuilming. Haigusjuhu kirjeldus ja kirjanduse ülevaade - Ilisson, Jaanika; Kukk, Terje; Kivivare, Mari; Uibo, Oivi (Eesti Arst, 2010)
Artiklis on kirjeldatud 11-aastasel poisil harva esineva haiguse kulgu ja diagnoosimist. Patsiendi kaebuseks oli intensiivselt sügeleval nahal peenvilliline sümmeetriliselt paiknev lööve, mida perearst ravis tule - musteta kui atoopilist dermatiiti. 11 kuud pärast lööbe algust diagnoositi tal herpetiformne dermatiit. Diagnoos kinnitati naha otsesel immunofluorestsentsuuringul. Herpetiformset dermatiiti on nimetatud ka tsöliaakia nahavormiks. Kuigi enamikul herpetiformse dermatiidi patsientidest puuduvad tsöliaakiale viitavad vaevused ja sümptomid, esinevad suuremal osal haigetest tsöliaakiale iseloomulikud muutused peensoole limaskestas. Poisi peensoolel imaskesta bioptaadi histoloogil isel uuringul kirjeldati aga tsöliaakiale iseloomulikku kahjustust – hattude väljendunud atroofiat. Raviks määratud range gluteenivaba dieedi toimel taandusid haigusnähud nädala jooksul ning pool aastat hiljem olid ka tsöliaakia sõeltestide varem positiivsed tulemused veres muutunud negatiivseks. Eesti Arst 2010; 89(4):281−286