Nimmekanali stenoos (ahenemissündroom) - Asser, Toomas (Eesti Arst, 2010)
Nimmekanali stenoos avaldub tüüpiliselt neurogeense (spinaalse) klaudikatsiooni sümptomitega, mille korral kõndimine vallandab nimmest algava ja jalgadesse kiirguva valu ja tuimuse ning jalgade nõrkuse. Kui ei ole vastunäidustusi, tuleks radioloogilistest uuringutest alati eelistada magnetresonantstomograafiat teistele visual iseerimismeetoditele. Talutavate vaevuste ning säilinud hea funktsionaalse võimekuse korral rakendatakse esmalt konservatiivset ravi, mis seisneb valuvaigistite ning füüsikalise ravi erivormide kasutamises. Kirurgilise ravi näidustuseks on kestvale konservatiivsele ravile mittealluv tugev valu, järk-järgult kahanev kõndimisvõime (läbitav distants cauda equina sündroomi kujunemine. Eesti Arst 2010; 89(1):40−45