Armisongade alloplastika tulemused Tartu Ülikooli Kliinikumis - Nikkolo, Ceith; Murruste, Marko; Vaasna, Tiit; Seepter, Helmut; Kull, Tiia Linda; Lepner, Urmas (Eesti Arst, 2012)
Taust ja eesmärgid. Kõhuseina songade plastikaks kasutatavat võõrmaterjali on seostatud tugeva võõrkehareaktsiooni tekkega, mille tulemuseks võib olla pidev düskomfort ja elukvaliteeti oluliselt häiriv krooniline valu. Uuringu eesmärgiks oli hinnata kroonilise valu, võõrkehatunde ja retsidiivide esinemist armisonga alloplastika järel ning alloplastika mõju patsientide elukvaliteedile. Metoodika. Kesklõike armisongaga patsientidele tehtud alloplastika järgsel kontrollil mõõdeti valu esinemist erinevate tegevuste juures visuaalanaloogskaalal ja hinnati võõrkehatunde esinemist. Elukvaliteedi hindamiseks kasutati küsimustikku SF36. Kõik patsiendid labisid kliinilise uurimise võimaliku retsidiivi suhtes. Tulemused. 6. postoperatiivsel kuul esines kroonilist valu 32,5%-l ja 3. postoperatiivsel aastal 27,9%-l patsientidest. Võõrkehatunne esines 6. postoperatiivsel kuul 25%-l ja 3. postoperatiivsel aastal 25,6%-l uuritutest. Elukvaliteedi erinevate valdkondade keskmised skoorid paranesid oluliselt 6. postoperatiivseks kuuks. 3. postoperatiivseks aastaks oli retsidiive 6,5%. Kokkuvõte. Krooniline valu ja võõrkehatunne on alloplastika järel sagedased probleemid. Arvestades väikest retsidiivide esinemist, on onlay-alloplastika hea operatsioonimeetod kesklõike armisonga likvideerimiseks. Elukvaliteedi oluline paranemine pärast operatsiooni näitab, et sümptomaatiliste songade puhul tuleks plaanilist kirurgilist ravi rakendada esimesel võimalusel.Eesti Arst 2012; 91(9):463–468