Optikusneuriit - Pulges, Kristel; Levin, Mari (Eesti Arst, 2012)
Optikusneuriit on kõige sagedamini esinev nägemisnärvi neuropaatia noortel inimestel. Etioloogiliselt on enamasti tegemist idiopaatilise neuriidiga, mis võib olla demüeliniseeriva haiguse üks väljendusvorm. Tüüpilise sümptomatoloogia korral on optikusneuriit isemööduv ja spetsiifilist ravi ei vaja, ent seose tõttu demüeliniseeriva haigusega vajab tihti multidistsiplinaarset käsitlust ning silmaarsti ja neuroloogi tihedat koostööd. Just demüeliniseeriva haiguse kulu mõjutamise eesmärgil kasutatakse ägeda neuriidi puhul vajaduse korral intravensoosset pulssravi kortikosteroidiga. Suurem osa optikusneuriite paraneb poole aasta jooksul nägemisteravuseni 1,0, kuid lähemal uurimisel võib ilmneda värvi- või kontrastitaju kerge häire.Eesti Arst 2012; 91(8):425–429