Podagra - Tuvik, Piia (Eesti Arst, 2014)
Podagra on sagedasim põletikuline liigesehaigus meestel ja vanemaealistel naistel. See haigus kuulub kristallartropaatiate rühma, kuna põletik liigeses tekib sidekoelistesse struktuuridesse ladestunud uraatkristallide ümber. Kristallid tekivad puriinide metabolismi häire – hüperurikeemia – tõttu. Podagra kulus eristatakse haiguse ägedaid episoode ehk atakke ja kroonilist liigesepõletikku, mis viib liigeste destruktsioonini. Lisaks on ravimata podagra ja hüperurikeemia seotud toofuste ehk podagrasõlmede tekkega. Haigus on seotud neerupuudulikkuse ning südamehaigustega ja ka suurenenud suremusega (1, 2). Enamik podagrahaigeid saab ravi perearstide juures, reumatoloogi vastuvõtule suunatakse podagrahaiged keerulisema haiguspildi korral.Eesti Arst 2014; 93(6):330–338