Depressioon ja kaasuv somaatiline haigus esmatasandil - Maaroos, Heidi-Ingrid; Suija, Kadri; Kalda, Ruth (Eesti Arst, 2007)
Depressioon on muutunud üheks sagedasemaks tervisehäireks tänapäeva meditsiinis. Enamik depressioonijuhtudest diagnoositakse ja ravitakse praegusajal esmatasandil. Perearsti poole pöörduvatel depressioonihaigetel on sageli mitmesuguseid kehalisi kaebusi, nad kardavad psüühilise haiguse diagnoosi ning kaasuvalt on neil mitmeid somaatilisi haigusi. Depressioon ja somaatiline haigus aga süvendavad teineteist. Perearstide valmisolek depressiooniga tegelemiseks, usalduslik arsti-patsiendi suhe ja võimalus konsulteerida psühhiaatriga parandavad oluliselt depressiooni diagnostikat ja ravitulemusi esmatasandil. Eesti Arst 2007; 86 (5): 329–334