Kaksikraseduste kulg ja perinataalne tulemus TÜ Kliinikumi naistekliinikus aastatel 2003–2007 - Rull, Kristiina; Vaas, Pille (Eesti Arst, 2009)
Uuringu eesmärgiks oli võrrelda spontaanselt ja kunstliku viljastamise tulemusena tekkinud kaksikraseduste kulgu ning tüsistuste esinemist, samuti hinnata kaksikute sünnitusviisi ning perinataalset tulemust aastatel 2003–2007 TÜ Kliinikumi naistekliinikus. Kaksikraseduste kulg oli sarnane sõltumata viljastumisviisist: tüsistustest esinesid kõige sagedamini aneemia, ähvardav enneaegne sünnitus, rasedusest tingitud hüpertensioon ja preeklampsia. Sünnitusjärgsetest probleemidest oli esikohal verekaotus > 1000 ml. Vaginaalselt sünnitas 39,3%; keisrilõike teel 57,9% ning kombineeritult 2,7% naistest. Peamiseks perinataalseks probleemiks oli enneaegne sünd sellest tulenevate tüsistustega. Teisena sündinud kaksik oli rohkem ohustatud asfüksiast, kuid tema seisundit sünnil mõjutas pigem enneaegsus kui sünnitusviis. Perinataalne suremus kaksikutel oli viis korda suurem võrreldes kõikide sündidega Eestis samal ajaperioodil. Eesti Arst 2009; 88(3):164−173