Sügelus - Suurna, Mare; Pärna, Ene; Lember, Margus (Eesti Arst, 2013)
Sügelus ehk pruritus on tavaline subjektiivne aisting, mis tekitab vajaduse hõõrudakehapinda. Spetsiifilisi sügelusretseptoreid ei ole seni leitud. Arvatakse, et sügelustunnet edastavad nahas olevad vabad müeliinita närvilõpmed, millest impulss liigub edasi seljaaju kaudu talamusesse ja sealt ajukoorde. Sügelust põhjustavad ka välisärritajad, näiteks kerge puudutus, mitmesugused naha- ja sisehaigused ning mõningad ravimid. Teiste mediaatorite kõrval on tuntuim sügelust tekitav aine histamiin, mis vabaneb naha nuumrakkudest degranulatsiooni teel. Sügeluse ravis kasutatakse antihistamiinikume, kortikosteroide, immunosupressante. Peamine on siiski kõrvaldada sügeluse põhjus. Eesti Arst 2013; 92(7):382–386