Healoomuline metastaseeruv leiomüoom. Haigusjuhu kirjeldus - Šavrova, Aleksandra (Eesti Arst, 2013)
Healoomuline metastaseeruv leiomüoom on harva esinev haigus. Terminit healoomuline metastaseeruv leiomüoom (benign metastizing leiomyoma, BML) kasutas esimest korda 1937. aastal arst Steiner, kes töötas Chicago Ülikoolis. On teada et healoomulised kasvajad ei anna siirdeid, seepärast on palju vaieldud selle termini üle. Histoloogiliselt on kasvaja healoomuline, sest puuduvad põhilised pahaloomulisusele kasvajale iseloomulikud omadused nagu rohked mitoosid, rakuline atüpism ning kasvaja nekroos (1). Samas käitub BML nagu pahaloomuline kasvaja, andes siirdeid kaugelunditesse – kopsudesse, nahka, luudesse, lümfisõlmedesse, südamesse – ning retroperitoneaalsele (2). BML koosneb silelihaskoe rakkudest, mis sarnanevad emaka leiomüoomi rakkudega. Siiski on piir healoomulise ja metastaseeruva silelihaskoe kasvaja vahel jäänud histoloogiliselt siiani ebamääraseks. Tulevikus on oodata uusi markereid, mis on diferentsiaaldiagnostikas abiks.Eesti Arst 2013; 92(1):39–41