Beriberi – vana haiguse nüüdisaegsed põhjused haigusjuhu näitel - Saadla, Peeter; Krikmann, Ülle; Lukmann, Aet (Eesti Arst, 2014)
B1-vitamiin – tiamiin – on elutähtis vitamiin, mis tagab närvirakkude stabiilse energeetilise taseme. Normaalse mitmekülgse toitumise korral ei teki organismis tiamiinidefitsiiti. B1-vitamiini puudusest tekkinud haiguslikku seisundit nimetatakse beriberiks. Beriberi liigitatakse märjaks beriberiks ehk kardiovaskulaarsete sümptomitega kulgevaks haiguseks ning kuivaks beriberiks ehk neuroloogilise sümptomaatikaga vormiks. Beriberi diagnoositakse kliinilise leiu alusel. Algava neuropaatia faasis on tiamiini vajalik doos keskmiselt 20–30 mg ööpäevas kuni täieliku paranemiseni. Bariaatrilise operatsiooni järel tekkinud kesknärvisüsteeminähtude ja raskekujulise polüneuropaatia raviks on kasutatud väga suuri tiamiinidoose: 3 päeva jooksul 500 mg, edasi 5 päeva jooksul 250 mg veenisisesi ning pikaaegseks säilitusraviks 100 mg päevas suu kaudu. Tiamiini õigeaegne asendusravi väldib eluohtliku seisundi teket ja annab võimaluse funktsioonide taastumisele.Eesti Arst 2014; 93(10):592–596