Kalprotektiinitest: lihtne ja usaldusväärne võimalus soole limaskesta põletikuliste muutuste diagnoosimiseks - Maaroos, Heidi-Ingrid (Eesti Arst, 2014)
Kalprotektiin (calprotectin) on neutrofiilidest vabanev ensüüm, mille hulga suurenemine väljaheites on soole limaskesta põletikuliste muutuste tunnuseks tundlikkuse ja spetsiifilisusega üle 80%. Kalprotektiini määratakse laborites kvantitatiivsel kromatograafilisel ning ELISA meetodil. Kasutusel on ka kvantitatiivsed ning poolkvantitatiivsed kiirtestid. Mittespetsiifiliste seedetraktivaevustega patsientide hulgas on nii seedetrakti funktsioonihäiretega patsiente kui ka raskete orgaaniliste haigustega patsiente. Kalprotektiinitest on sobiv mitteinvasiivne meetod, millega eristada vaevustega patsientidel seedetrakti funktsioonihäireid orgaanilisest haigusest. Väljaheite kalprotektiinitesti kasutatakse põletikulise soolehaiguse diagnoosimise algoritmi järgi enne koloskoopiale suunamist. Kalprotektiini hulga kasv väljaheites suurendab tõenäosust diagnoosida põletikulist soolehaigust kolm korda, normaalsed väärtused aga vähendavad diagnoosi tõenäosust kümme korda. Kalprotektiini testimine väljaheites on lisatud soolehaigusi käsitlevatesse Euroopa ravijuhenditesse, millest lähtutakse ka Eestis. Tulevikus vajab edasist arendamist kalprotektiini testimine perearstipraksistes. Eestis määratakse kalprotektiini sisaldust suuremates laborites enamasti gastroenteroloogide ja pediaatrite tellimusel.Eesti Arst 2014; 93(9):514–519