Idiopaatiline normaalrõhu hüdrotsefaalia. Ülevaade ja haigusjuhu kirjeldus - Kõiv, Kennet; Eelmäe, Jaan (Eesti Arst, 2014)
Idiopaatiline normaalrõhu hüdrotsefaalia ( INRH) on sündroom, mille korral on täheldatav aju külgvatsakeste ning osal juhtudel ka kolmanda vatsakese suurenemine. Selline olukord kujuneb normaalse intrakraniaalse rõhu ja mehaaniliselt vabade liikvoriteede korral. Idiopaatiliseks aga nimetatakse sellist sündroomi seetõttu, et praeguseni puudub kindel patofüsioloogiline seletus selle seisundi tekke kohta. Kliiniliselt väljendub sündroom patsiendi kognitiivsetes häiretes, kõnnaku halvenemises ning uriinipidamatuses. Seda unikaalset triaadi tuntakse kas Hakimi triaadi või Adamsi triaadina. Mõnikord räägitakse konsensuslikult ka Hakimi-Adamsi sündroomist. Šunteeriv operatsioon on INRH ainuke efektiivne ravimeetod. See on ka üks väheseid juhtusid, kus dementsust on võimalik ravida kirurgiliselt. Artiklis on antud lühiülevaade INRH kliinilisest pildist ja uurimisvõimalustest ning sobivate patsientide valikust kirurgiliseks raviks.Eesti Arst 2014; 93(8):463–468