Rasedustüsistused kui kardiovaskulaarhaiguste ja diabeedi riskitegurid - Hanson, Ele (Eesti Arst, 2015)
Artikli eesmärk on teadvustada rasedustüsistusi, preeklampsiat ja rasedusdiabeeti kui südame-veresoonkonnahaiguste ja diabeedi riskitegureid. Rasedusest tingitud muutused naise organismis võivad paljastada eelsoodumuse mitmetele kroonilistele haigustele. Preeklampsia põdemine suurendab naise riski haigestuda kardiovaskulaarhaigustesse kuni neli korda, gestatsioondiabeeti kuni kaks korda. Diabeeti haigestumise risk nende rasedustüsistuste põdemise järel on suurenenud vastavalt kaks ja seitse korda. Praegu puuduvad avaldatud uuringud preeklampsiat ja gestatsioondiabeeti põdenud naiste kardiovaskulaarse riski hindamise, edasise jälgimise ja profülaktiliste meetmete efektiivsuse kohta. Arvatakse, et abi võiks olla tervisliku eluviisi järgimisest (kehakaalu alandamine, füüsiline aktiivsus). Rasedustüsistuste diagnoosimine ja ravi kuuluvad günekoloogi kompetentsi, kuid teadmine sünnituse järel riskirühma kuuluvast naisest on vajalik ka teiste erialade spetsialistidele, kes naist edasi nõustades võivad mõjutada tema tervist.Eesti Arst 2015; 94(6):347–351