Punane silm - Pauklin, Mikk (Eesti Arst, 2015)
Punane silm on üks sagedasemaid silmaga seotud arsti poole pöördumise põhjuseid. Seda kaebust võib esineda igas vanuses, vastsündinutest kõrges eas patsientideni. Tegemist on üldise sümptomiga, mis võib esineda nii suhteliselt ohutute ning kergesti ravile alluvate kui ka raskete nägemist ohustavate haiguste puhul. Paljusid kergemaid silmalaugude ja konjunktiivi haigusi võib esmalt ravida perearst. Raskemale sarvkestatõvele või silmasisesele haigusele viitavad nägemise oluline halvenemine, tugev valu, valguskartus ja perikorneaalne hüpereemia. Nende sümptomite esinemise korral tuleb patisent suunata silmaarsti vastuvõtule.