Post mortem radioloogilised uuringud - Remmer, Sünne (Eesti Arst, 2015)
Post mortem kompuutertomograafi a (PMKT) ja magnetresonantstomograafi a (PMMRT) abil on võimalik surma põhjuste ja vigastuste tuvastamiseks saada infot, mida ainult traditsiooniline lahang ei võimalda. Murdude, õhkemboolia ja vaba gaasi visualiseerimiseks kehaõõntes võib PMKT-uuringust saada uus kuldstandard traditsioonilise lahangu asemel. Mõningaid pehmete kudede vigastusi on võimalik kindlaks teha PMMRT-uuringu abil, kuid väliste vigastuste ja siseelundite patoloogiliste muutuste tuvastamisel on traditsiooniline lahang koos välisvaatlusega siiski täpsem meetod. PMMRT sobib neuropatoloogia hindamiseks ja ägeda südamelihaseinfarkti diagnoosimiseks. PMKT ja PMMRT täiendusena on võimalik kasutada intravaskulaarset kontrastainet ning kopsude ventileerimist. Surmajärgsed radioloogilised uuringud võimaldavad teha kolmemõõtmelisi rekonstruktsioone, mille abil saab vigastusi selgemalt visualiseerida. Eesti Arst 2015; 94(8):478–482