Retroperitoneaalne arteriovenoosne malformatsioon enneaegsel vastsündinul - Zagura, Maksim; Konik, Heleri; Padari, Helgi; Metsvaht, Tuuli; Hermlin, Toomas; Salumäe, Liis; Tomberg, Tiiu (Eesti Arst, 2015)
Arteriovenoosne malformatsioon (AVM) on harva esinev arenguanomaalia, mis koosneb düsplastiliste arterite ja veenide võrgustikust. Kirjandusest võib leida vaid üksikuid haigusjuhtude kirjeldusi retroperitoneaalruumi magistraalveresooni haaravate AVMide kohta. Artiklis on kirjeldatud haigusjuhtu, kus enneaegsena sündinud lapsel tekkisid väljendunud südamepuudulikkus, anasarka, respiratoorne düspnoe ja metaboolne atsidoos. Angiograafial tuvastati AVM lumbaalsete toitearteritega ja vargussündroomiga vistseraalsetest arteriaalsetest tüvedest. Tehti toitearterite emboliseerimine koilide ja tsüanoakrüülliimiga, kuid südamepuudulikkus, oksügenatsioonihäire ja metaboolne atsidoos süvenesid. Vastsündinu suri neljandal elupäeval. Lahangul tuvastati tsüstjatest aladest koosnev AVM, mis oli ühenduses kõhuaordiga ja haaras endasse alumise õõnesveeni. Tegemist on seni teadaolevalt esimese haigusjuhuga, kus AVMi embolisatsioon tehti väga väikese sünnikaaluga enneaegsel vastsündinul. Artikli ingliskeelne versioon on avaldatud ajakirjas International Journal of Clinical Pediatrics (1). Eesti Arst 2015; 94(11):668–673