Peavalud lapseeas - Vaher, Ulvi; Õiglane-Šlik, Eve (Eesti Arst, 2016)
Peavalu on üks sagedasemaid arsti poole pöördumise põhjusi lastel ja noorukitel lihasluukonna ning kõhuvalude järel: seda esineb 54%-l lastest. Praegu on peavalude diagnoosimisel kasutusel rahvusvahelise peavaluhäirete klassifikatsiooni III väljaande esialgne ehk beetaversioon. Selle alusel jaotatakse peavalud kolme suurde rühma: primaarsed peavalud, sekundaarsed peavalud ja valulikud kraniaalsed neuropaatiad ning teised näo- ja peapiirkonna valud. Ka lastel nii nagu täiskasvanutel on kõige sagedasemad primaarsed peavalud, kuid oluline on diagnoosimisel välistada esmalt sekundaarsed peavalud. Järgneb õige peavalutüübi diagnoosimine ning seejärel sobivaimate leevendus- ja ravivõtete leidmine. Diagnostikas, haiguse kulu jälgimisel ning ravi tõhususe hindamisel on asendamatuks peavalupäevik. Primaarsete peavalude ravi hõlmab hoo ravi ja vajaduse korral profülaktilist ravi. Eesti Arst 2016; 95(4):242−249