Immuunteraapia onkoloogias - Adamson, Aidi; Oselin, Kersti (Eesti Arst, 2016)
Immuunsüsteem mängib olulist rolli nii kasvaja arengus kui ka vähivastases ravis. Kasvajarakud on võimelised varjuma immuunsüsteemi eest mitmete kaitsemehhanismide abil. Idee kasutada immuunsüsteemi vähiravis ei ole uus, kuid täpsemad teadmised immuunsüsteemi toimimise kohta on loonud lisavõimalusi sihtmärkide mõjutamiseks. Viimastel aastatel on märkimisväärseid tulemusi andnud immuunmoduleerivad antikehad, mis on suunatud T-lümfotsüütide kasvajavastase aktiivsuse suurendamisele ja T-rakke inhibeeriva signaali blokeerimisele. Tsütotoksilise T-lümfotsüüdi antigeen-4 (ingl common T lymphocyte antigene-4, CTLA-4) ja programmeeritud rakusurm-1 (ingl programmed death-1, PD-1) retseptori vastased antikehad on paljude vähipaikmete puhul osutunud tõhusamaks senisest ravist ning immuunravi võib pidada üheks lootustandvamaks vähiravi suunaks onkoloogias. Eesti Arst 2016; 95(6):401–405