Kroonilise väsimuse sündroom - Sinisalu, Väino (Eesti Arst, 2016)
Kroonilise väsimuse sündroom on raske haigusseisund, mida iseloomustavad püsiv väsimustunne, mis süveneb pärast minimaalset füüsilist või emotsionaalset pingutust; kognitiivsed häired; mittekosutav uni; krooniline valu ning mitmesugused vegetatiivsed häired. Enamasti haigestuvad keskealised aktiivselt tegutsevad isikud ja naised kaks korda sagedamini kui mehed. Kirjanduses on sündroom senini tuntud müalgilise entsefalomüeliidi ja/või kroonilise väsimuse sündroomi nime all, aga USA Meditsiiniinstituut soovitas 2015. aastal sündroomi ümber nimetada pingutuse talumatuse süsteemseks haiguseks. Haiguse patofüsioloogia ei ole senini selge. Diagnoos põhineb haige vaevuste kirjeldusel ning kroonilise väsimuse sündroomi biomarkereid ei ole leitud. Samuti ei ole teada teisi efektiivseid ravivõtteid. Enamikus uuringutes on soovitatud rakendada kognitiiv-käitumusliku ravi võtteid ja sobiva intensiivsusega füüsilist koormust. Medikamentoosne ravi erinevate ravimitega ei ole samuti andnud soovitud tulemusi. Eesti Arst 2016; 95(10):645–649