Autoantikehad täppismeditsiinis - Jaks, Viljar; Uibo, Raivo (Eesti Arst, 2017)
Immuuntolerantsi häirumine, mille üheks väljundiks on antikehade teke organismile omaste biomolekulide vastu, on oluline patogeneetiline mehhanism mitmete laialdaselt levinud haiguste puhul ja seetõttu on autoantikehade määramine kujunenud oluliseks diagnostiliseks vahendiks. Artiklis on käsitletud autoantikehade esinemise olulisust haiguste tekke ja kulu prognoosimisel. Kuigi sellekohane info on veel üsna napp, on selge, et organismi immuunstaatuse muutus eelneb aastaid haiguse ilmnemisele ning autoimmuunset komponenti sisaldava haiguse kulg ja prognoos on seotud patsiendil esinevate kindlate autoantikehadega. Sellest tulenevalt võime loota, et organismi immuunstaatuse uurimine, eriti aga autoantikehade spektri iseloomustamine, on tulevikus geneetilise info analüüsimise kõrval üks täppismeditsiini olulisemaid tööriistu.