Toiduallergia - Pauklin, Mare; Lember, Margus (Eesti Arst, 2018)
Toiduallergia on immuunvahendatud reaktsioon, mille esinemissagedus on viimase 10 aasta jooksul kahekordistunud. Toiduallergiat esineb lastel sagedamini kui täiskasvanutel: lastest umbes 5–10%-l ja täiskasvanutest hinnanguliselt 5%-l. Põhilised toiduallergia tekitajad on munas, piimas, kalas, sojas, teraviljas, maapähklites, puupähklites, koorikloomades leiduvad valgud. Puu- ja aedviljade allergeensus väljendub rohkem värskelt, toorelt kasutades ning on seotud põhiliselt õietolmu ja toidu ristallergiaga. Reaktsioon võib tekkida nii toidu söömisest kui ka muul viisil allergeeniga kokkupuutumisest. Toiduallergia võib väljenduda nahal, haarata hingamiselundeid, gastrointestinaaltrakti ja kardiovaskulaarsüsteemi. Toiduallergia esmavaliku uuringuteks on nahatorketestid ja seerumi IgE testid, kuid toidu esilekutsutud enteropaatiate diagnoosimiseks võivad osutuda vajalikuks endoskoopilised uuringud koos biopsiaga.