Erektiilse düsfunktsiooni ja arteriaalse hüpertensiooni seosed - Kiitam, Urmo; Viigimaa, Margus (Eesti Arst, 2018)
Erektiilne düsfunktsioon (ED) on püsiv võimetus saavutada või säilitada rahuldavaks seksuaalseks vahekorraks piisavat erektsiooni. Tegu on sagedasima meeste seksuaalfunktsiooni häirega, mis vähendab oluliselt patsientide ja nende seksuaalpartnerite elukvaliteeti ning võib sageli olla peamine motivaator arstiabi poole pöödumiseks. Enim levinud on vaskulaarse geneesiga ED, mille põhjuseks on peenise arterite aterosklerootiline kahjustus. ED esinemissagedus on suurem kaasuvate südame-veresoonkonnahaiguste või riskitegurite, näiteks arteriaalse hüpertensiooni korral. ED võib sageli olla esimene kaebus patsiendil, kellel esineb diagnoosimata südame isheemiatõbi või perifeersete arterite haigus, seetõttu peaks ED avaldumine juhtima tähelepanu ka patsiendi kardiovaskulaarsele riskiprofiilile. Erektiilset funktsiooni võivad mõjutada antihüpertensiivsed ravimid, mistõttu on ED ravi alustamisel fosfodiesteraas-5 (PDE-5) inhibiitoritega vaja korrigeerida raviskeemi ka potentsiaalselt erektiilset funktsiooni pärssivate ravimite suhtes. Eesti Arst 2018; 97(4):194–201