Febriilsed krambid - Riips, Karolin (Eesti Arst, 2019)
Febriilsed krambid on sage neuroloogiline häire 6 kuu kuni 5 aasta vanustel lastel. Enamasti vallandub hoog haigestumise esimese palavikusaki foonil. Febriilsed krambid jagatakse kliinilise pildi järgi lihtsateks, mis moodustavad enamiku, ja kompleksseteks. Enamasti piisab febriilsete krampide diagnoosimisel anamneesist ja kliinilisest leiust ning uuringud, näiteks analüüsid, piltdiagnostika ja elektroentsefalograafiline uuring ei ole rutiinselt näidustatud. Febriilsete krampidega lapse ravi on suunatud palavikku põhjustava nakkuse ravimisele. Ennetav ravi antikonvulsantidega ei ole tänapäevaste teadmiste põhjal näidustatud. Tavaliselt on febriilsed krambid isemööduv lapseea iseärasus, kuigi korduvaid hoogusid esineb kuni kolmandikul häire all kannatavatest lastest.