Silmakahjustused hiidrakulise arteriidi korral - Veetõusme, Kristiina (Eesti Arst, 2020)
Hiidrakulisest arteriidist põhjustatud silmakahjustused ilmnevad erinevalt, kulgedes kas kiiresti või aeglaselt. Kaebused võivad olla mittespetsiifilised ning see teeb täpse diagnoosini jõudmise keeruliseks. Kiire kuluga juhtudel pöördutakse erakorralise meditsiini osakonda, aga kuna spetsiifilisi sõelteste selle haiguse diagnoosimiseks ei ole, võib diagnoos jääda püstitamata ja ravi hilineda. Aeglaselt kulgeva hiidrakulise arteriidi juhtudel on oht, et patsiendid loodavad iseeneslikule paranemisele ega otsi arstiabi. Diagnoosimiseks uuritakse fundoskoopial silmapõhja, võimalik on tuvastada nägemisnärvi diski muutusi ja nn vatitupsutaoliste laikude esinemist. Diagnoosimisel on abiks magnetresonantstomograafiline uuring ning optiline koherentne tomograafia ja ka ultraheliuuring. Haiguse standardravina kasutatakse glükokortikosteroide, aga selleks, et oleks võimalik vähendada nende annust, lisatakse ka immuunsupressiivne ravi. Ravis saab kasutada ka interleukiin-6 inhibiitoreid.