Lülisamba-vaagna parameetrid ja nende kompensatoorsed mehhanismid - Valdmaa, Triin (Eesti Arst, 2020)
Keha tasakaal püstiasendis sõltub lülisamba kumeruste (kaela- ja nimmelordoos, rinnaküfoos) ning vaagna asetsuse vahekorrast. Neist ühe või teise komponendi nii funktsionaalsetest kui ka morfoloogilistest muutustest sõltub kehahoiak püstiasendis ning võivad kaasneda mitmesugused vaevused. Lülisamba vaevustega kaasneva paremaks mõistmiseks on vaja hinnata lülisamba-vaagna parameetreid ja nendevahelisi seoseid. Neid saab hinnata kogu lülisammast haarava röntgenogrammi külgülesvõttel. Artiklis on kirjeldatud sagedamini hinnatavaid lülisamba-vaagna parameetreid ning kompensatoorseid mehhanisme nende omavaheliste seoste häirumise korral.