Truncus coeliacus’e kompressiooni sündroom kroonilise kõhuvalu põhjusena lapse- ja noorukieas. Kirjanduse ülevaade ja haigusjuhtude kirjeldus - Lintrop, Mare; Murruste, Marko; Uibo, Oivi (Eesti Arst, 2020)
Truncus coeliacus’e (TC) kompressiooni sündroom on kroonilist kõhuvalu tekitav harv haigus, mille põhjustab keskse kaarsideme (KKS) surve TC-le ning mille sümptomid on seotud isheemia ja TC närvipõimiku neuropaatia kujunemisega. Vaevused varieeruvad, juhtivaks on rekurrentne kõhuvalu. TC kompressiooni diagnoosimiseks on vaja detailset Doppleri ultraheliuuringut (DUH-uuring) koos kompuutertomograafilise angiograafiaga (KTA), magnettomograafilise angiograafiaga (MRA) või konventsionaalse angiograafiaga (AG). TC olulise kompressiooni diagnoosimisel on otsustavaks DUH-uuringul ilmnev verevoolu kiiruste erinevus sisse- ja väljahingamisel. Ekspiiriumis TC stenoos süveneb ja DUH-uuringu järgi verevool kiireneb oluliselt. KTA, MRA või AG aitavad täpsustada TC anatoomiat ja kollateraalide olemasolu. TC kompressiooni sündroomi ravi valikmeetodiks on TC laparoskoopiline dekompressioon. Juhuleiuna avastatud TC kompressioon vaevusteta isikul ravi ei vaja. Artiklis on kirjanduse ülevaatele lisatud kokkuvõte kahest edukalt ravitud TC kompressiooni sündroomi haigusjuhust.