Alajäseme arterite haigus - Post, Holger; Kals, Jaak (Eesti Arst, 2021)
Alajäseme arterite haigus on tänapäeval suureneva levimusega ning eelkõige aterosklerootilise etiopatogeneesiga haigus. Sümptomaatilistel juhtudel põhjustab haigus klaudikatsiooni- või rahuolekuvalusid, arteriaalseid haavandeid ja gangreeni. Samuti kaasneb haigusega suur haigestumus ja suremus teistesse südame-veresoonkonnahaigustesse (müokardiinfarkt, insult). Haiguse ennetuses ja ravis on olulisel kohal riskitegurite vähendamine, eluviisi muudatused ja medikamentoosne ravi, raskematel juhtudel ka endovaskulaarne ja/või kirurgiline ravi. Artikli eesmärk on anda ülevaade alajäseme arterite haigusega seotud mõistetest, haiguse epidemioloogiast ja riskiteguritest, kliinilisest pildist ning diagnostika ja ravi põhimõtetest.