Tsüklilise oksendamise sündroom - Lutsar, Käroliis (Eesti Arst, 2022)
Tsüklilise oksendamise sündroomile on iseloomulikud korduvate ja igale isikule stereotüüpse kuluga – alguse, kestuse ja haigushoogude lõpuga – oksendamishood, millega võivad kaasneda mitmed ebaspetsiifilised sümptomid. Haiguse täpne patogenees ei ole seni teada ning õigeaegne diagnoosimine hilineb. Ravi aspektist on esmatähtis nõustada patsienti ja tema lähedasi ning rakendada sümptomaatilisi ja mittemedikamentoosseid ravivõtted. Ravimitest kasutatakse sageli antikonvulsante, antidepressante ja migreenivastaseid preparaate. Artiklis on antud ülevaade häire etiopatogeneesist, kliinilisest väljendusest, diferentsiaaldiagnostikast ning ravimeetoditest.