Täidega levivad nakkushaigused Eestis - Jõgiste, Ants; Kerbo, Natalia (Eesti Arst, 2002)
Transmissiivsed nakkushaigused levivad verd imevate lülijalgsete (puugid, sääsed, kirbud, täid) vahendusel. Tähnilist tüüfust ja taastuvat tüüfust siirutavad pea- ja riidetäid. Need haigused levivad taudina sotsiaalsete katastroofide ajal, nõudes hulgaliselt inimohvreid. Riidetäi roll tähnilise tüüfuse levitajana selgus 1909. aastal tänu Charles Nicolle’i uuringutele. See võimaldas hakata haiguse levikut sihiteadlikult tõkestama. Esimese maailmasõja ajal tehtud täitõrje andiski soodsaid tulemusi. Selle avastuse sotsiaalset tähtsust tunnustati Nobeli preemia andmisega Charles Nicolle’ile 1921. aastal. Täitõrje on jäänud nende haiguste profülaktikameetmeks senini. Eesti Arst 2002; 81 (12): 783–788