Äge hematogeenne osteomüeliit lastel - Kuum , Mare; Lõivukene, Ragnar (Eesti Arst, 2002)
Äge hematogeenne osteomüeliit on septiline haigus, mis esineb põhiliselt lapse- ja noorukieas. Sagedamini haigestuvad poisid. Protsess lokaliseerub 70% juhtudest alajäseme toruluudes. Haigust vallandavaks teguriks võib olla eelnev trauma, kuid sageli jääb põhjus ebaselgeks. Antibakteriaalse ravi valikpreparaatideks on oksatsilliin ja gentamütsiin. Haiguse algus on tavaliselt äge ning tüüpiliste nähtudega, kuid autorite andmeil diagnoositakse haigus sageli hilinenult. Eesti Arst 2002; 81 (11): 735–738