B- ja C-viirushepatiidid – aktuaalne epidemioloogiline probleem Eestis viimasel aastakümnel - Kikoš, Galina; Kutsar, Kuulo; Krupskaja, Larissa; Priimägi, Ljudmilla; Jaroslavtsev, Nikolai; Tallo, Tatjana; Tefanova, Valentina; Lisitsina, Svetlana (Eesti Arst, 2004)
B- ja C-hepatiidi epidemioloogilist protsessi iseloomustavad Eestis viimasel aastakümnel uued suundumused. Vaatamata HCV piiratud ravivõimalustele ja peamiselt riskirühmades tehtud valikulisele HBV-vastasele vaktsineerimisele suureneb haigestumus mitte ainult ägedatesse, vaid ka kroonilistesse haigusvormidesse. Haigestuvad nooremad inimesed (vanuses 15–29 a), muutunud on ka nakkuse ülekandmise viisid – enne põhiliselt narkootikumide süstimise kaudu, viimasel 2–3 aastal aga ka sugulisel teel. Uurimistulemused näitasid väga kõrget B- ja C-hepatiidiviirustega nakatumise taset Tallinna ja Ida-Virumaa narkomaanidel. HBV ja HCV, samuti seganakkuse (HBV + HCV) esinemine oli tõepäraselt sagedasem vangistuses viibivate HIV-positiivsete narkomaanide seas. Eesti Arst 2004; 83 (11): 738–743